Ciąg arytmetyczny
Andrzejek: Dla jakich x ∊ R liczby; cos2x, cos2x, −2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego ?
24 lut 16:21
Eta:
z def. ciągu
2cos(2x)=cos2x −2 i zastosujwzór cos(2x)= 2cos2x−1
rozwiąż to równanie
24 lut 16:29
Krzysiek: r=cos2x−cos
2x=cos
2x−sin
2x−cos
2x=−sin
2x
cos2x+r=−2
cos
2x−sin
2x−sin
2x=−2
cos
2x+sin
2x−3sin
2x=−2
3=3sin
2x
sin
2x=1
sinx=1 ∨ sinx=−1
24 lut 16:33
'Leszek: Z wlasnosci ciagu arytmetycznego
2*cos (2x) = cos
2(x) − 2
oraz cos(2x) = 2*cos
2(x)− 1
24 lut 16:39
Eta:
24 lut 16:41
Eta:
@
Leszek
Po 10 min od mojego wpisu .............. podajesz to co i ja napisałam ( w jakim celu?
24 lut 16:42
'Leszek: SORRY
Pisalem wczesnie ,wyslalem pozniej i tak wyszlo !
24 lut 16:44
Eta:
24 lut 17:11