haha,krejzol: Ale zobacz, zobacz
to jest naprawde proste
bo zobacz, tutaj nie ma nic trudnego
bo wystaczy chwileczke, doslownie chwilunie pomyslec i juz mamy rozwiazanie,
bo zobacz : ))))
Mamy sobie jedna urne, powiedzmy pojemnik bo urna brzmi tajemniczo i odlegle.
W owym pojemniczku mamy 3 kuleczeki biale, 5 kuleczek czarnych
zapiszmy to w skrocie : 3B, 5C.
i losujemy 2 kuleczki bez zwracania, a to oznacza, najpierw jedna,
odstawiamy ja na bok i losujemy druga

Naszym zadaniem jest zbadac, co jest bardziej prawdopodobne, czyli
co ma wieksze szanse sie wydarzyc, jakbysmy tak zrobili wiele razy (mam na mysli
wyciaganie kuleczek).
Zatem
Wyciagniecie kuleczek tego samego koloru, skoro wyciagamy tylko 2 kuleczki
to zeby uzyskac ten sam kolorek, potrzebujemy 2 kuleczki biale, lub 2 kuleczki czarne.
zatem, potrzebujemy 2 kuleczki z 3 z bialych, i 0 z czarnych, lub na odwrot
0 kuleczek z bialych i 2 z czarnych.
| | | |
Jest taki wzorek na kombinacje | on opisuje : ilosc mozliwosci uzyskania k−rozwiazan, z |
| | |
n−elementowego zbioru
wiem ze brzmi to troszke strasznie, ale np. jak chcemy wylosowac 2 numerki, z szatni w ktorej
sa 4 numerki
| | | |
to ilosc mozliwosc wylosowan wynosi | |
| | |
| | | | n! | |
i ten wzorek sie tak rozpisuje | = |
| |
| | | k! (n−k) ! | |
gdzie n! oznacza "n silnię" czyli iloczyn liczb aż do n, np. 5! to 1*2*3*4*5
4! to 1*2*3*4
2! = 1*2
10! = 1*2*3*4*5*6*7*9*10
zatem wracajc do zadanka
| | | | | |
wylosowanie 2 kuleczek bialych to | * | (losujemy 2 kuleczki z trzech kuleczek |
| | | |
bialych i zero kuleczek z czarnych)
oraz drugie zdarzenie
| | | | | |
wylosowanie 2 kuleczek czarnych czyli | * | (losujemy 2 kuleczki czarne z pieciu |
| | | |
mozliwych oraz zero kuleczek bialych z trzech mozliwych)
suma
| | | | | | | |
* | + | * | daje nam ilosc mozliwosci wylosowania tego samego koloru |
| | | | |
jednak my chcemy prawdopodobienstwo, a nie ilosc mozliwosci, zatem
prawdopodobienstwo definiuje sie tak, ze
gdzie |A| to ilosc mozliwosci zdarzenia A, czyli to co obliczylismy przed chwileczka, a
|Ω| znaczy ilosc wszystkich mozliwosci, czyli to co teraz obliczymy :
| | | |
wszystkich mozliwosci to jest | (bo losujemy 2 kule ze wszystkich, a wszystkich jest |
| | |
3+5=8)
| | | | | | | | | | | |
mozemy to policzyc. | = 3, | = 1, | = 10, | = 1, | = 28 |
| | | | | | |
| | 3 + 10 | | 13 | |
zatem P(A) = |
| = |
| |
| | 28 | | 28 | |
Teraz to drugie zdarzenie
2 kule roznych kolorow, no to jedna musi byc czarna, jedna musi byc biala

zatem
1)
| | | |
* | (wyciagamy jedna biala z 3 bialych, wyciagamy 1 czarna, z 5 czarnych) |
| | |
| | | |
no i wszystkich mozliwosci jest | |
| | |
zatem
zatem co jest wieksze
| 13 | | 15 | |
| czy |
| ?  |
| 28 | | 28 | |
oczywiscie 15 > 13, zatem odpowiedzia jest, ze bardziej prawdopodobne jest, ze wyciagniemy 2
rozne kuleczki
Pozdrawiam
Eta:
Ω={(b,b)(b,cz), (cz,b) (cz,cz)}
3 białe 5 czarnych razem 8 kul i losowanie bez zwracania dwóch kul
|Ω|=8*7= 56
A −− obydwie tego samego koloru { (b,b), (cz,cz)}
| | 26 | | 13 | |
|A|= 3*2+5*4= 26 to P(A)= |
| = |
| |
| | 56 | | 28 | |
B−− obydwie różnych kolorów {(b,cz), (cz,b)}
| | 30 | | 15 | |
|B|= 3*5+5*3= 30 P(B)= |
| = |
| |
| | 56 | | 28 | |
zatem P(B)>P(A)
i po b
ólu