matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie ze styczną
gielczunator:
Witam, mam następujące zadanie:
2
Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x−
, która jest prostopadła do
x
2
prostej określonej równaniem t=−
2
3
x+1 Wg odpowiedzi z tyłu książki, prawidłowe rozwiązanie to 1,5x−2,5 Tymczasem moje obliczenia wskazują na inną a stycznej = 3/2 f' (x) = 1 + 4x
−3
= 3/2 4x
−3
= 1/2 x
3
= 8 x = 2 Równanie stycznej y =
3
2
(x−2) + 2 −
1
2
=
3
2
x −
3
2
24 lut 15:50
gielczunator:
Która odp jest prawidłowa?
24 lut 15:51
Jerzy:
Twoje rozwiązanie jest prawidłowe.
24 lut 15:55
Eta:
Twoja
24 lut 15:59
gielczunator:
dzięki!
24 lut 16:01
Ala:
Dlaczego pochodna wyszła 1+4x
−
3
24 lut 17:43
Jerzy:
2
2*2x
4
(
)' = −
= −
x
2
x
4
x
3
24 lut 17:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick