desery lodowe
heyy: W lodziarni jest 10 różnych smaków lodów. Deser lodowy składa się z jednej gałki lodów, z
porcji bitej śmietany i posypki, która występuje w 3 smakach. Bitą śmietanę można zastąpić
dodatkową gałką lodów. Ile różnych deserów lodowych można w ten sposób skomponować?
24 lut 15:39
Jerzy:
10*1*3 + 11*3 = 30 + 33 = 66
24 lut 15:41
heyy: Dzięki jeszcze raz
24 lut 15:41
Jerzy:
A rozumiesz ?
24 lut 15:42
heyy: Tak, rozumiem, to zadanie już tak
24 lut 15:43
Jerzy:
Upss .. to jest jednak źle

= 10*1*3 + 10*10*3
( bo smaków lodów nam nie przybyło
24 lut 15:48
heyy: to miałoby niby nagle aż tak dużo tych deserów powstać?
24 lut 16:11
heyy: a dobra, już wiem, dzięki
24 lut 16:21