dany jest okrąg o środku S(-6;-8) i promienu 2014
mati: dany jest okrąg o środku S(−6;−8) i promienu 2014. Obrazem tego okręgu w symetrii osiowej
względem osi OY jest okrąg o środku w pnkccje S1. Odległośc miedzy punktami S i S1 jest
równa
mam wzór
SOY A(x;y) = A`(−x;y)
i czemu w książce mam (−6,−8)=S1 (6;−8) skoro wg wzoru powinno byc −6, a nie −8
i mam całe zadanie źle przez to
moze ktos wytlumaczyc to prosze
24 lut 14:12
Jerzy:
Punkty symetryczne wzgledem osi OY mają przeciwne odcięte i te same rzędne.
24 lut 14:20
Jerzy:
S(−6,−8) , to S'(6,−8) , czyli jest dobrze.
24 lut 14:22
mati: czyli wg tych rzędnych i odciętych w tego typu zadaniach zawsze pierwsza liczba będzie
przeciwna a 2 bez zmian?
24 lut 14:40
Jerzy:
Dla symetri osiowej wzgledem osi OY , tak.
Dla symetri osiowej wzgledem osi OX bedzie: SOXA(x,y) = A'(x,−y)
24 lut 14:45
mati: dzięki
24 lut 15:16