Dowody
xyz: Wykaz, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2 + y2 = 29 prawdziwa
jest nierówność 2x + 5y ≤ 29.
24 lut 13:48
Jerzy:
| | 5 | | 25 | |
Wskazówka: 2x + 5y = (x +1)2 − 1 + (y + |
| )2 − |
| − ( x2 + y2) |
| | 2 | | 4 | |
24 lut 13:57
xyz: Mam (x+1)2 + (y+ 52)2 ≤ 2614. I co dalej?
24 lut 14:07
g:

Z rysunku widać że wystarczy wykazać że funkcje f
1(x) i f
2(x) są styczne w punkcie P.
f
1(x) =
√29−x2
w punkcie styczności jest: 1) f
1(x
p)=f
2(x
p), 2) f
1'(x
p) = f
2'(x
p)
f
2' = −2/5
| | xp | |
f1' = − |
| = −2/5 ⇒ xp = 2 |
| | √29−xp2 | |
f
1(x
p) = 5
f
2(x
p) = 5
czyli że wyszło
24 lut 14:11