wypisano wszystkie liczby naturalne
johny:
Wypisano po kolei wszystkie liczby naturalne począwszy od liczby 14. Jaka cyfra znajduje się na
2017 miejscu?
24 lut 11:40
Eta:
Proponuję tak:
od 10 do 99 jest 90 liczb dwucyfrowych ... czyli 2*90 =180 cyfr
należy odrzucić 10111213 −− 8 cyfr
to mamy 172 cyfry( czyli 172 zajętych miejsc
w dopisanych liczbach trzycyfrowych od 100 do 999 mamy 900 liczb
czyli 3*900= 1800 cyfr
w dopisanych liczbach czterocyfrowych od 1000 do 1009 mamy 10 cyfr
czyli 4*10= 40 cyfr
Razem zajętych miejsc : 172+1800+40=2012 miejsc czyli brakuje 5 miesc
to należy jeszcze dopisać liczbę 1010 i pierwszą cyfrę liczby 1011
141516..........99100101........9991000........1009 1010 1
Na 2017 miejscu znajduje się cyfra 1
24 lut 13:48
Eta:
Zamurowało Cię ? czy ...................
24 lut 14:43