matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WŁASNOŚCI POTĘG
beti19:
Mam zadanie na potęgach gdzie powinnam wykorzystać własności potęg np. (−6)
0
= 1 (−40)
−40
x (−40)
40
= (−40)
0
= 1 a jak to zrobić w przykładzie poniżej:
1
8
4
x (
)
4
=
4
24 lut 08:00
Janek191:
1
1
2
12
8
4
*(
)
4
= (2
3
)
4
* (
)
4
=
= 2
12 − 8
= 2
4
= 16
4
2
2
2
8
24 lut 08:57
beti19:
dziękuję
24 lut 22:26