okrag
Joanna: Na okregu o promieniu r obrano dwa punkty A i B tak, że podzieliły one okrag
| | 1 | | 2 | |
na dwa łuki o długosciach odpowiednio |
| i |
| obwodu okregu. Na krótszym z |
| | 3 | | 3 | |
tych łuków obrano punkt C tak, że |AC| = 10, |BC|=13.
a) Wyznacz |AB|
b) Wyznacz r.
Proszę o pomoc, nie mam pomysłu na to zadanie.
Z góry dziękuję!
23 lut 23:09
===:
zrób rysunek.
|AB| policzysz z twierdzenia cosinusów
a potem r
24 lut 00:14
Eta:

1/ z tw. kosinusów w ΔABC
x
2=................... ( gdzie cos120
o=.....
2/ z twierdzenia sinusów
24 lut 00:23
Krzysiek: Kąt ACB wynosi 120o bo to jest kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt srodkowy 240o?
24 lut 01:09
Janek191:
Tak
24 lut 09:04
Krzysiek: dziekuje Ci .
24 lut 09:15