Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8 cm, a jeden z kątów ostry
ANIA: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 8 cm, a jeden z kątów ostrych ma miarę 30
stopni. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
23 lut 22:52
Eta:
| | 4+4√3−8 | |
r= |
| =.............. |
| | 2 | |
23 lut 22:54
ANIA: Jeśli wierzchołek z prostym kątem to punkty A, więc przeciwprostokątna to chyba jest bok " a" ,
prawda ?
23 lut 22:58
Jerzy:
A niby dlaczego ?
23 lut 22:59
ANIA: nie wiem, tak słyszałam
23 lut 23:00
Jerzy:
Boki trojkata mozesz oznaczyc dowolnymi literami.
23 lut 23:02
ANIA: no dobrze, a wynik r to 92? bo nie wiem czy dobrze licze
23 lut 23:03
Jerzy:
Zastanow sie sama czy to mozliwe.
23 lut 23:04
5-latek: jeden bok 4 drugi 4√3 to jakim cudem r=92? czyli srednica 184
Masz napisane 22:54 wystarczy policzc
23 lut 23:06
ANIA: niemożliwe, skoro boki są takich długości. jaki będzie ten wynik ?
23 lut 23:07
ANIA: pierwiastek z 3 przez 2
23 lut 23:08
ANIA: dobrze liczę ?
23 lut 23:08
23 lut 23:08
23 lut 23:09
ANIA: mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
23 lut 23:12
5-latek: Z wlasnosci dzialan na liczbach ℛ
| 4√3−4 | | 4√3 | | 4 | |
| = |
| − |
| = 2√3−2= 2(√3−1) (wyciagamy 2 przed nawias |
| 2 | | 2 | | 2 | |
23 lut 23:36