Rozwiąż
Łukasz: Witam! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Czy tutaj trzeba będzie rysować wykres albo oś?
23 lut 21:59
===:
tu... to trzeba rozwiązać nierówność
23 lut 22:03
Łukasz: No tak, mnożąc to na krzyż to dochodze do momentu, kiedy w liczniku mam deltę, dokładnie:
(2x
2−5x−3), a w mianowniku dwa nazwiasy (x+2)(3x+1), a dalej nie mam pojęcia co robić

Tak
| | 2x2−5x−3 | |
to wygląda: |
| |
| | (x+2)(3x+1) | |
23 lut 22:16
===:
a możesz w nierówności mnożyć "na krzyż"
23 lut 22:17
===:
do wspólnego mianownika
uporządkować licznik
rozłożyć licznik na iloczynową
cały ułamek zapisać w równoważnej dla nierówności postaci iloczynowej
pierwiastki i krotności
"fala"
ustalasz przedziały
23 lut 22:21
Łukasz: Tak robiliśmy na lekcji, do tego momentu mam dobrze, więc nie wiem
23 lut 22:43
===:
do tego momentu masz dobrze ale nie z mnożenia na krzyż
| 2(x+0,5)(x−3) | |
| ≥0 |
| 3(x+2)(x+1/3) | |
(x+0,5)(x−3)(x+2)(x+1/3)≥0
itd
23 lut 22:52
KMilan:

x+2=0
x=−2
3x−1=0
3x=1
Δ=25−4(−3)2=49
√Δ=7
Wyrzucamy i x=−2 z dziedziny, bo jest w mianowniku, więc:
| | 1 | |
x∊(−∞,− |
| > ∪ <3,+∞) \ {−2} |
| | 2 | |
23 lut 23:52