Stosunek obwodu rombu do sumy długości jego przekątnych
Imię lub nick: Cześć. Mam takie zadanie i potrzebuję z nim pomocy:
Jedna z przekątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. Wyznasz stosunek obwodu rombu do sumy
długości jego przekątnych.
Zatem powstają mi 4 trójkąty prostokątne.
Przekątne nazwę sobie p.
Jest przekątna p i dwa razy dłuższa 2p.
Zatem jeden z boków trójkąta wynosi 1/2p, a drugi p.
Zatem trzeci bok trójkąta wynosić będzie √1/2p2+p2, lecz podręcznik pokazuje co innego,
strony internetowe co innego, dlatego zwracam się tu do Was o pomoc w ostatecznym wyjaśnieniu
tego zadania. Pozdrawiam
23 lut 21:59
23 lut 22:02
Eta:

a=
√(2e)2+e2= e
√5 to L=4a= 4e
√5
23 lut 22:34