kąty w równoległoboku
Jerry: Dany jest równoległobok ABCD
A(2,1)
B(5,1)
C(3,5)
D(6,5)
Ile stopni ma większy kąt równoległoboku?
| | 4 | |
W jaki sposób to obliczyć? wychodzi mi sinα(mniejszy kąt) = |
| nie umiem z tego |
| | √17 | |
obliczyć wartości kąta w stopniach
23 lut 21:45
Księżna Łucja: | | 4√17 | |
Proponuje wyliczyć wartość wyrażenia |
| i następnie znaleźć w tablicach jaki kąt |
| | 17 | |
jest przypisany pod otrzymany wynik.
23 lut 22:04
Księżna Łucja: | | 360o−2α | |
A większy bok znajdziesz |
| |
| | 2 | |
23 lut 22:09
Jerry: Dziękuje.
23 lut 22:13
Eta:
| | 4 | |
sinα= |
| ≈0,9702 ⇒α≈ ... to β=180o−α ≈ ....... |
| | √17 | |
23 lut 22:16
Jerry: Juz wyszło mi, mniejszy kąt ma 76 stopni, większy 104
23 lut 22:24