symetralna odcinka
Jerry: Jeśli prosta k jest symetralna odcinka AB A(2,0) B(0,−2). Jaki jest kąt nachylenia prostej k?
23 lut 21:00
'Leszek: Wyznaczamy prosta AB :
y = x − 2 , S ( 1 ,− 1 ) , srodek odcinka AB
Symetralna k: y = −x ,
Czyli kat nachylenia prostej k do osi dodatniej 0X wynosi 135°
23 lut 21:14
Jerry: Odpowiedzi są :
A 2
B 1
C 0
D −1
E −2
Która z nich bedzie w takim razie prawidłowa i dlaczego? Nie rozumiem do końca tego zadania
23 lut 21:42
'Leszek: Odpowiedzi prawdopodobnie dotycza tangensa kata nachylenia , a nie
kata . Dla kata podalem Ci poprawna odpowiedz ,mianowicie α = 135°.
Natomiast tg α = − 1 ,czyli poprawna odpowiedz to D.
23 lut 22:21
Jerry: Dziękuje
23 lut 22:25
'Leszek: Zrob sobie rysunek na papierze w kratke i wszystko stanie sie jasne !
23 lut 22:28