Rozwiąż
Łukasz: Witam! Mam takie proste zadanie, ale nie wiem powinno ono poprawnie wyglądać..
Obliczyłem do tego momentu, że mam:
Proszę o pomoc, z małymi wyjaśnieniami, co dalej

Bardzo mi zależy. Pozdrawiam
23 lut 19:11
===:
1. Dziedzina

Bez tego nie można
23 lut 19:14
Łukasz: No ok, to w takim razie dziedzina powinna być (proszę poprawić jak coś!): Df=R\{0}{1} , tak?
23 lut 19:15
===:
dalej można tak jak zrobiłeś (do wspólnego mianownika) albo "na krzyż"
− tak jak zrobiłeś .. kiedy ułamek jest równy 0 ... wtedy gdy licznik jest równy 0
−x+2=0 ⇒ x=2
− jeśli na krzyż to x2=x2+x−2 ⇒ x−2=0 ⇒ x=2
23 lut 19:20
===:
tak x≠0 x≠1
23 lut 19:21
Łukasz: No tak mi też wyszło, ale co dalej? Jak zapisać to jakoś tak spójnie ten wynik? W sensie czy
jako wynik zapisać po prostu dziedzinę i x=2? Czy nie trzeba do tego rysować jakiejś osi czy
coś?
23 lut 19:27
Adamm: pisze się nie Df=ℛ\{0}{1} tylko Df=ℛ\{0, 1}
pierwszy zapis nie ma sensu
23 lut 19:29
Łukasz: ok, dzięki wielkie, zapamiętam
23 lut 19:31
Łukasz: Jeszcze mam taki przykład, w którym chyba trzeba coś narysować i dlatego mi się tak skojarzyło.
Jeśli ktoś może to również proszę o pomoc:
23 lut 19:38
Metis: Coś narysować?
23 lut 19:39
Łukasz: W sensie chodzi mi o oś, na której zaznacza się przedziały i punkty. Szczerze mówiąc nie
rozumiem tego, a jest mi to bardzo potrzebne
23 lut 19:49
Łukasz: help :V
23 lut 20:51