geometria analityczna
tymus23: w trójkącie równoramiennym ABC ( |AB|=|BC| ) dane są: wierzchołek C(−6,2) oraz wektory CD=
[−6,4] i AB=[−4,−6] gdzie CD jest wysokością trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C. Wyznacz
równania ogólne prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta.
23 lut 18:38
tymus23: pomoże ktos?
23 lut 20:04
Mila:
|AC|=|BC|
C=(−6,2)→T
[−6,4]⇒D=(−6−6,2+4)=(−12,6)
AB
→=[−4,−6]
Prosta AB: D∊prostej, AB⊥CD
CD
→=[−6,4]
Prosta AB:
−6x+4y+C=0, −6*(−12)+4*6+C=0 ⇔72+24+C=0, C=−96
−6x+4y−96=0 /:2
−3x+2y−48=0 ⇔3x−2y−48=0 równanie prostej AB w postaci ogólnej
AD
→=[−2,−3]
D=(−12,6)→T
[−2,−3]⇒B=(−14,3)
D=(−12,6)→T
[2,3]⇒A=(−10,9)
AC:
AC
→[4,−7] , u⊥AC, u
→=[7,4]
AC: 7x+4y+C=0, 7*(−10)+4*9+C=0, C=34
AC: 7x+4y+34=0
BC spróbuj sam
23 lut 20:38