ile wyrazów ma ten ciąg?
xszawix: liczby 2k−1 +1/2, 22k −57, 2k+3/2, gdzie k € R są odpowiednio pierwszym, drugim i
trzecim wyrazem skonczonego ciagu arytmetycznego. Wyznacz K a następnie oblicz różnice tego
ciągu. Ile wyrazów ma ten ciąg jeżeli suma jest równa 619.5?
23 lut 18:34
Jerzy:
Wykorzystaj: 2a2 = a1 + a2
23 lut 18:41
xszawix : doszłam to tekiego równania 2(22k−57)=(22k−1+2k+2) mam jakoś wyciągnać 2 przed
nawias czy co?
Moge liczyć na pomoc?
23 lut 18:44
Janek191:
Mamy
2*( 2
2 k − 57) = 2
k −1 + 0,5 + 2
k + 1,5
2
2 k + 1 − 114 = 2
k−1 + 2*2
k −1 + 2
2
2 k + 1 − 114 = 3*2
k−1 + 2
2*2
2 k − 1,5 *2
k = 116
2*(2
k)
2 − 1,5*2
k − 116 = 0
t = 2
k > 0
2 t
2 − 1,5 t − 116 = 0
Δ = 2,25 − 4*2*(−116) = 2,25 + 928 = 930,25
√Δ = 30,5
więc
2
k = 8
k = 3
====
r = 2
6 − 57 − ( 4 + 0,5) = 64 − 57 − 4,5 = 2,5
itd.
23 lut 18:45
xszawix : Dziękuje bardzo!
23 lut 18:47
Jerzy:
| | 22k | |
Lewą wymnóż. 22k−1 = |
| . |
| | 2 | |
Podstaw 2
k = t i warunek t > 0
23 lut 18:49
Jerzy:
No to już nic nie rób.
23 lut 18:50
Janek191:
Dokończ zadanie
23 lut 19:02
xszawix: Moge prosić jeszcze o naprowadzenie w jednym zadaniu?
w(x)−ax3+bx2+cx+d, którego wspołczynniki a,b,c,d w podanej kolejnosci tworzą ciąg o
ilorazie 4. Wiadomo że a=lim(n do niesk)(√4n2+n −2n). oblicz reszte z dzielenia wielomianu
przez (x+1)
najbardziej mi zależy na wyznaczeniu wpółczynników.
23 lut 19:10
Janek191:
| | 4 n2 + n − 4n2 | | n | |
an = |
| = |
| = |
| | √4 n2 + n + 2n | | √4 n2 + n + 2n | |
więc
n→
∞
b = 4 a = 1
c = 4 b = 4
d = 4 c = 16
23 lut 20:17