Geo przestrzenna. Pomocy!
...: W stożek o promieniu R i wysokości H wpisujemy prostopadłościan, w którym stosunek długości
boków podstawy wynosi 2. Podstawa prostopadłościanu jest zawarta w podstawie stożka. Znajdź
wymiary prostopadłościanu o możliwie największej objętości
Jack:

Rysunek sredni, ale mniejsza...
Niech boki w podstawie prostopadloscianu beda : x, 2x
wtedy trzeci bok (w podstawie), z pitagorasa :
c =
√x2 + (2x)2 =
√5x2 x
√5
H − wysokosc stozka
h − wysokosc prostopadloscianu
z Podobienstwa trojkatow
| | H*x√5 | | 2HR − H*x√5 | |
h = H − |
| = |
| |
| | 2R | | 2R | |
V
p − objetosc prostopadloscianu
V
p = x*2x*h
| | 2HR − H*x√5 | |
Vp = 2x2 * |
| |
| | 2R | |
policz pochodna itd
H i R traktujesz jak stałe
x to jedyna zmienna tu