matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
luk
hej:
Oblicz miarę kąta środkowego opartego na łuku, którego długość jest równa 1/ 12 ( ułamek) długości okręgu.
23 lut 17:28
'Leszek:
2πr
α = L/r =
= π/6 = 30°
12r
Zas kat woisany oporty na tym luku β = α/2= 15°
23 lut 17:34