Wzór Viete'a
oneoneone: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest cztery razy większa od sumy tych pierwiastków?
Policzyłem deltę, wyszło m∊R−{−4}.
Potem dochodzę do równania 4(x1+x2)=x12+x22 i w tym momencie nie wiem jak tknąć tą cześć
po prawej stronie równania. Po lewej wiadomo, ładnie pasuje wzór Viete'a ale jak przekształcić
prawą, nie mam pojęcia. Mógłby mnie ktoś jakoś naprowadzić na rozwiązanie?
23 lut 17:19
'Leszek: Skorzystaj z tozsamosci
x12 + x22 = ( x1 + x2 )2 − 2x1 x2
oraz ze wzorow Viete'a
Powodzenie !
23 lut 17:29