Najmniejsza całkowita miara stopniowa
M&M: Przez krawędź podstawy o długości 10 graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 17
poprowadzono płaszczyznę nachyloną do podstawy pod kątem α.
Wyznacz najmniejszą całkowitą miarę stopniową kąta β takiego,
że dla każdego α∊(β;90> przekrój tego graniastosłupa i rozważanej płaszczyzny jest trapezem.
23 lut 16:17
Mila:
| | 17 | | 17√3 | |
tgα= |
| = |
| ⇔α≈63o |
| | 5√3 | | 15 | |
| | π | |
f(α)=tgα funkcja rosnąca dla α∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
α=90
o− przekrój jest prostokątem
α∊(63
o, 90) przekrój jest trapezem
α∊(0
o,63
o> przekrój jest trójkątem
albo
| | 17√3 | |
α∊(arctg( |
| ), 90o) przekrój jest trapezem |
| | 15 | |
23 lut 17:18