Ania_nt: Dana jest funkcja f(x)=x2-6x+9
Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby
całkowitej. Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m), jeżeli m=123456
8 lis 15:09
coco:
f(x) = x
2 -6x +9 = (x - 3)
2
to
f(m) = m
2 -6m +9 f(m) = ( m-3)
2
dla m=1 f(1) = 1 -6 +9 =4 i f(1) = (1-3)
2 = 4
m = -2 f( -2) = 4 +12 +9 = 25 f(-2) = ( -2 -3)
2= 25
m = 0 f(0) = 9 f(0) = ( 0 -3)
2 =9
itd tw. prawdziwe.
więc skoro m = 123456 to f (123456) = (123456 -3)
2
zatem: jest kwadratem liczby 123453

liczba o ,,którą pytamy jest o 3 mniejsza od danej
jeżeli dana jest " m " to szukana jest " m -3 "
bo f(m) = (m-3)
2 
8 lis 16:10
Ania_nt: ok, myślałam, że należy podać bardziej ogólny dowód. Taki tez potrafiłam zrobić

Dzięki
***
Swoją drogą coco, widzę, że dość aktywnie działasz na forum. Mogłabym wiedzieć na jakim
poziomie (LO, studia, nauczyciel itp) jesteś?
8 lis 21:09