Jak się zabrać za takiego typu zadanie?
Sorrow: Funkcja f, której dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych,
określona jest wzorem f(x)=(m−1)x2−2x−m+1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których wykres funkcji f przecina się z prostą o równaniu y=−x+1
w dwóch punktach, których pierwsze współrzędne mają przeciwne znaki.
23 lut 15:59
Sorrow: tak rozpocząć?
(m−1)x2−2x−m+1=−x+1
Czy takie zadanie rozwiązuje się z układem równań?
23 lut 17:16
Adamm: skoro ma przecinać się w dwóch punktach to musi to być nierówność kwadratowa przy
czym Δ>0
kolejny warunek to różne znaki, x1*x2<0
23 lut 17:18
Sorrow: Czyli mam rozwiązać to co napisałam poprzednio i deltę obliczyć czy ułożyć układ równań?
Ja chyba już się pogubiłam z tym zadaniem.
23 lut 17:23
Sorrow: Poddaje się. Już nic nie wiem. Nie wychodzi mi to.
23 lut 17:32