TRUDNE zadanie
Mikol: Rozwiąż równanie
4cosx(2cos
2x−1)=4cos
2x+cos(2x)
Udao mi się to również przekształcić do następujących form:
8cos
3(x)−4cos
2(x)−4cosx+1=0 − Brzydki rozkład

cos(x)−cos(2x)+cos(3x)=1/2
4cos(2x)(cosx−0.5)=1
Jak zadanie wrzuciłem do wolframa alpha to dostałem sensowne rozwiązania, ale nie mam pojęcia
jak to zrobić "ręcznie". Zadanie z matmy konkursowej w szkole tak btw.
23 lut 15:53
Adamm: żadna z tych trzech form nie zgadza się oryginalnym równaniem
23 lut 16:04
Mikol: Oj przepraszam przy orginalym miałem błąd przy przepisywaniu, chodziło mi o:
4cosx(2cos2x−1)=4cos2x−1
Teraz jest Ok
23 lut 16:16
Mikol: Ktoś się nad tym problemem zastanawiał?
24 lut 17:59
Mila:
Masz linka do tych zadań.To podaj.
24 lut 20:50
Mikol: 
Linka

Nie, mówiłem że zadanie dostałem od nauczyciela na matmie konkursowej...
Cała treść jest podana:
Rozwiaż równanie:
4cosx(2cos2x−1)=4cos2x−1
24 lut 23:32
Mila:
To jak ma być?
1)
4cosx(2cos2x−1)=4cos2x−1
Czy
2)4cosx(2cos2x−1)=4cos2x−1
24 lut 23:35
grzest:
Chłopie, ty już podajesz trzecią wersję tego zadania! Napisz wreszcie, która z nich jest
prawdziwa.
24 lut 23:39
Mikol: Oj znowu

(jak kopiuję, to 2 zrzucza z kwadratu przed x):
Ostateczna wersja:
4cosx(2cos
2x−1)=4cos
2x−1
To jest na pewno poprawna wersja. Treść zadania to rozwiąż równanie.
I przeraszam za błędy przy przepisywaniu...
25 lut 13:16
Jerzy:
t = cosx i −1 ≤ t ≤ 1
4t(2t2 −1) = 4t2 − 1 ⇔ 8t2 − 4t − 4t2 + 1 = 0
..... i działaj.
25 lut 13:25
Jerzy:
Tam ma być: 8t3 na poczatku.
25 lut 13:26
Mila:
Witaj Jerzy, z tym równaniem 3 stopnia jest problem.
Trzeba coś pokombinować z cosinusami. Nie wiem, czy zdążę przed przyjściem gości,
ale będę rozwiązywać, bo mnie ciekawi to równanie.
25 lut 15:07
Jerzy:
Witaj
Mila 
Udanego wieczoru

Pozdrawiam
25 lut 15:10
Mikol: To znaczy ostatecznie myślełem że można byłoby to robić ze wzorów Vieta dla równań 3 stopnia,
ale wolałbym się do tego ne uciekać
26 lut 11:58
26 lut 14:34
Mikol: Właśnie chodziło mi o wzory Cardano

Przejęzyczyłem się wiem, że wzory Viete'a działają tylko dla funkcji kwadratowej, a Cardano dla
wielomianów 3 stopnia...
26 lut 15:07