zadanka
PrzyszlyMakler: 1. W szufladzie jest 8 różnych par rękawiczek. Oblicz na ile sposobów można wyciągnąc 5
rękawiczek, aby wśród nich nie było ani jednej pary.
Pierwszą rękawiczkę wybieramy na 16 sposobów, drugą na 14, trzecią na 12, czwartą na 10, piątą
na 8.
16*14*12*10*8 = Bardzo dużo
a odpowiedź to 792.
Ktoś może mi to wytłumaczyć? Zadania z rękawiczkami i szufladami to dla mnie koszmar..
2. Dany jest ostrosłup ABCDS, którego podstawą jest trapez prostokątny ABCD, a wysokością
krawędź AS. Wiedząc, że AB||CD, a AB prostopadłe AD i AD=DC=5, AB=AS=10 oblicz pole ściany
bocznej BCS.
Zrobiłem to zadanie obliczając wszystkie krawędzie i krawędź BCS miała wszystkie krawędzie z
pierwiastkami, więc domyśliłem się, że to musi być trójkąt prosty, bo by nie dali zadania tak
trudnego do liczenia i rzeczywiście to BCS jest trójkątem prostym, ale dlaczego

Ktoś pomoże,
proszę..
23 lut 15:04
Adamm: w pierwszym odpowiedź to nie jest przypadkiem 1792?
23 lut 15:21
g: 1. podziel swój wynik przez 5!
23 lut 15:25
Pytający: W 1 odpowiedź to przypadkiem nie 1792? Wybierasz 5 par z 8, a następnie z każdej pary masz do
wyboru 2 rękawiczki (zakładając, że lewa rękawiczka różni się od prawej).
Wg Twojego liczenia kolejność wyciągania rękawiczek ma znaczenie.
23 lut 15:26
Adamm: g ma rację
kolejność jest bez znaczenia w tym przypadku więc trzeba podzielić
| | | |
inny sposób: wybieramy 5 par z 8 co możemy zrobić na | oraz każdą rękawiczkę |
| | |
| | | |
wybieramy osobno, w sumie | *25=1792 |
| | |
23 lut 15:27
PrzyslyMakler: Do wyniku 1792 doszedłem parę razy bo liczyłem to zadanie na milion sposobów, ale do 792 nie
udawało się za chiny. Dziękuję Panowie. A zad 2?
23 lut 15:42
Mila:
Z rękawiczkami robisz sobie tak:
L1,P1
L2,P2
L3,P3
L4,P4
...
L8,P8
===== Masz 8 par
I sposób
| |
*2*2*2*2*2 wybierasz 5 par i z każdej pary wybierasz jedną (L lub P czyli na dwa |
| |
sposoby)
II sposób (dłuższy i do małej liczby wybieranych rękawiczek, skarpetek , butów)
0 rękawiczek "lewych" i 5 "prawych ( spośród 8) lub
1 rękawiczka "lewa" i 4 "prawe" ( spośród 7) lub
2 rękawiczki "lewe" i 3 "prawe" ( spośród 6) lub
3 rękawiczki "lewe " i 2 "prawe" ( spośród 5) lub
4 rękawiczki "lewe " i 1 "prawa" ( spośród 4) lub
5 rękawiczek "lewych" i 0 "prawych ( spośród 3)
===========================
=1*56+8*35+28*20+56*10+70*4+56*1=1792
23 lut 16:18
Mila:
Zadanie 2)
Jakie masz długości boków ΔBCS?
23 lut 16:27
PrzyslyMakler: 10√2, 5√6 i 5√2
23 lut 16:45
Mila:
10√2− najdłuższy bok
(10√2)2=?(5√6)2+(5√2)2
100*2=25*6+25*2
200=200 z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa ten Δjest prostokątny.
23 lut 16:55
PrzyslyMakler: Milu, w ten sposób to ja do tego doszedłem.

chciałem by ktoś mi wytłumaczył dlaczego ram
jest kat prosty na mocy jakiego te. Ze stereometrii
23 lut 20:13
Mila:
ΔSAC jest prostokątny, z niego obliczasz |SC| i dalej liczysz pole ΔSBC,
bo masz 3 boki, jeśli sprawdzisz jaki to Δ, to masz łatwe obliczenia, jeśli nie to też
obliczysz.
23 lut 20:43
PrzyszlyMakler: Ok, dzięki za wszystko Milu, myślałem, że z tego ostrosłupa "Na pierwszy rzut oka" można
ogarnąć, że tam jest prosty, ale skoro nie, to zrobiłem tak jak powiedziałaś już wcześniej

.
Dziękuję wszystkim za pomoc
24 lut 10:10