Funkcje
anaa11: Zad.1
Wyznacz wzór funkcji liniowej do której nalezy punkt A=(0,3) i która dla argumentów z
przedziału (−nieskonczonsc ; −20 przyjmuje wartosci dodatnie.
Zad 2.Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej są liczby 1 i −3.Wyznacz wzór tej funkcji
wiedząc ,że jej wykres przechodzi przez punkt P=(2,−10).
23 lut 13:29
Jerzy:
1)
y = ax + b
3 = a*0 + b ⇔ b = 3
| | 3 | |
f(−20) = 0 ⇒ 0 = −20a + 3 ⇔ 20a = 3 ⇔ a = |
| |
| | 20 | |
Wniosek: błąd w treści zadania.
23 lut 13:34
Jerzy:
2)
f(x) = a(x − 1)(x + 3)
−10 = a(2 − 1)(2 + 3) ... i oblicz: a
23 lut 13:35