Obwod trojkata
5-latek:

W ostrokatny trojkat ABC wpisano trojkat MNP w ten sposob ze punkt M lezy na boku AC , punkt N
lezy na boku BC i punkt P lezy na boku AB
Przy jkaim polozeniu punktow MNP obwod trojkata MNP jest najmniejszy
Jesli punkt P
1 bedzie punktem symetrycznym do P wzledem prostej AC i punkt P
2 bedzie punktem
symetrycznym do P wzgledm prostej BC
to MP= MP
1 i NP=NP
2
Wtedy obwod trojkata MNP to dlugosc lamanej P
1MNP
2
czyli mam ze wtedy gdy mam ustalony punkt P na boku AB to obwod bedzie najmniejszy gdy MN leza
na prostej P
1 P
2
Drugi przypadek gdy zmieniamy polozenie punktu P na boku AB
Bedzie ze kąt P
1 C P
2 = zawsze 2kąty ACB . Wynika mi z tego ze kąt P
1 CP
2 jest wielkoscia
stala i dlugosc odcinka P
1 P
2 zalezy od dlugosci odcinka PC
Wiemy ze najmniejsza dlugosc odscinek PC bedzie mial kiedy bedzie prostopadly do boku AB ( bo
prostopadla ma mmniejsza dlugosc niz pochyla
To z tego mam ze odcinek PC bedzie wysokoscia trojkata ABC wyprowadzona z wierzcholka C
Wiec punkt P bedzie spodkiem wysokosci
Teraz zeby ten nowy trojkat MNP mial najmniejszsy obwod to punkty M i NI musza tez byc
spodkami wysokosci wyprrowadzonych z punktow A i B ( tak mi podpowiada intuicja)
Pytanie
Jak zauwazyc ze N i M beda spodkami wysokosci wyprowadzonych z A i B trojkata ABC?
Rafal: Dobrze Ci podpowiada intuicja

Przeprowadzając takie samo rozumowanie dla punktów M i N,
znajdujemy ostatecznie trzy trójkąty, które jako jedyne mogą kandydować do miana bycia tym o
najmniejszym obwodzie. Oczywiście, trójkąty te mogłyby być różne i spełniać jednocześnie
warunki zadania, ale... nie są! Zauważ, że trójkąt spodkowy pokrywa się z każdym z tych
trójkątów , które wyznaczamy. Można tego dowieść rachunkiem kątów.