|x|
|x|: Jak sie to rozwiązuje kochani, pomóżcie
23 lut 10:25
Omikron: Rozwiąż w dwóch przedziałach.
1) x<0
2) x∊<0,2)∪(2,∞)
W każdym odpowiednio zdejmij moduł. Potem wymnóż przez mianownik i dalej prosto.
23 lut 10:29
Jerzy:
| | 8 | |
przede wszystkim założenie: x ≠ 0 oraz |
| ≥ 0 |
| | x−2 | |
23 lut 10:30
Jerzy:
x ≠ 2 oczywiście.
23 lut 10:31
Jerzy:
Po zrobieniu założeń:
| | 8 | | 8 | |
Rozwiązujesz: |
| = x lub |
| = −x |
| | x−2 | | x−2 | |
23 lut 11:08
|x|: tak właśnie rozwiazuję ale mój wynik nie zgadza sie z odp.
więc mam nadzieje,że pociągniecie dalej..
23 lut 14:17
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
23 lut 14:18
|x|: x< 0 ⇒ x2−2x+8=0 ⇒ x=∅
x≥0 ⇒ x =4
23 lut 14:25
Jerzy:
| 8 | |
| = x ⇔ 8 = x(x−2) ⇔ x2 − 2x − 8 = 0 ... i licz. |
| x−2 | |
23 lut 14:31
|x|: przecież już to policzyłem..
23 lut 14:40
Jerzy:
No i co ? Jaka jest odpowiedź ?
23 lut 14:41
|x|: 4
23 lut 14:47
Jerzy:
No i to jest rozwiązanie zadania. A jak masz w odpowiedzi ?
23 lut 14:47
|x|: 2 i 4
23 lut 14:55
Jerzy:
To teraz podstaw za x = 2 i zobaczysz co będzie.
23 lut 14:56
|x|: sry −2 i 4
23 lut 15:00
Jerzy:
x = −2 nie spełnia warunków zadania:
I−2| = 2
L ≠ P
23 lut 15:02
|x|: | | |x−1| | |
a cóś takiego: |
| ≥x |
| | x−1 | |
23 lut 15:16
Jerzy:
x ≠ 1
Najprościej rozbić na dwa przypadki:
1) x − 1 > 0
2) x − 1 < 0
23 lut 15:19
|x|: wyszło
mozna od razu pomnożyć przez x bez zmiany znaku ?
23 lut 19:20
Pytający: Musisz rozważyć 2 przypadki:
dla x>0: |x−2|<x
2
dla x<0: |x−2|>x
2 (zmieniasz znak nierówności mnożąc przez liczbę ujemną)
23 lut 19:24