ciąg
geo ana: Pomocy:
Dany jest ciąg (an) którego suma n początkowych wyrazów jest równa Sn= 2(n−1)−1/2. Wyznacz
wzór ogólny tego ciagu i wykaz, ze ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
Sn = 2(n −1) − 0,5
więc
Sn −1 = 2(n −2) − 0,5
oraz
an = Sn − Sn −1 = 0,5*2(n −1)
an+1=0,5*2n
q=an+1/an=0,5*2n/0,5*2n−1=
?
23 lut 10:21
5-latek: Zapisz to najpierw porzadnie
Masz przed oczami tam Wpisz a otrzymasz i Kliknij po wiecej przykladow
23 lut 10:24
geo ana: Dany jest ciąg (an) którego suma n początkowych wyrazów jest równa Sn= 2n−1−0,5. Wyznacz
wzór ogólny tego ciagu i wykaz, ze ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
Sn = 2n −1 − 0,5
więc
Sn −1 = 2n −2− 0,5
oraz
an = Sn − Sn −1 = 0,5*2n −1
an+1=0,5*2n
q=an+1/an=0,5*2n/0,5*2n−1=
?
23 lut 10:29
Omikron:
Ciąg jest więc geometryczny.
23 lut 10:33
5-latek: Zauwaz ze 0,5*2n−1= 2−1*2n−1= 2n−2 = an
23 lut 10:34