dwadaw
KKrzysiek: Równ. diofant.
x+y=160
NWD(x,y)=20
x=20*x'
y=20*y'
x'+y'=8
x
o' = 1 przykładowe rozw spełniające równanie
y
o=7
| | b | |
x'= 1−a (x= xo − |
| *a) |
| | NWD(a,b) | |
y'=7+x
NWD (1−a,7+a) = NWD(1−a, 8)
8|2
4]2
2|2
1
8=2
3
1−a ≠ 2m, m e Z
−a ≠ 2m−1
a ≠ −2m+1
x=20*x'
y=20*y'
{x=20*(1−a)
{y=20(7+a)
Czy
{x=20*(1−a)
{y=20(7+a)
to jest rozwiązanie tego równania diofantycznego?
Czy muszę jeszcze podać jakieś a spełniające rozwiązanie?
23 lut 04:10
KKrzysiek: x
o' = 1 przykładowe rozw spełniające równanie
y
o'=7
Czy przykładowym rozwiązaniem x'+y'=8
może być x
o = 2?, y
o'=6?
Czy chodzi o to, że NWD(2,6) musi wynosić 1?
czyli tylko możemy mieć x
o' = 1 i y
o' = 7?
bo wynika to z warunku NWD(x',y') = 1






23 lut 04:14
KKrzysiek:
23 lut 20:00
Adamm: x+y=160
rozwiązujemy równanie pomocnicze
x'+y'=1
najłatwiejsze rozwiązanie to chyba x'=0 oraz y'=1
rozwiązania są postaci x=t oraz y=160−t
23 lut 20:05
Adamm: NWD liczysz z współczynników nie z x oraz y
23 lut 20:07
KKrzysiek: @Adamm,nie rozumiem, ale przecież zakładamy, że NWD(x',y') = 1
a więc xo różne od 1, nie da nam nigdy NWD = 1. Na początku wydawało mi się, że pod xo' i
yo' mogę wstawić dowolne wartości , które spełniają równanie x'+y'=liczba, ale to raczej nie
mogą być dowolne wartości, bo x= liczba*x', y=liczba*y' przy założeniu, że NWD(x',y') = 1.
23 lut 21:37
Adamm: a ten dalej swoje...
23 lut 21:39
KKrzysiek: OK,
Jak to x+y=160, ma się do tego x'+y'=1
23 lut 21:40
KKrzysiek: O których współczynnikach mówisz?
23 lut 21:41
Adamm: zwyczajnie
rozwiązujesz uproszczone równanie (w tym przypadku to akurat nie pomaga bo równanie jest
proste)
rozwiązania x', y' tego równania są rozwiązaniami 160x', 160y' tamtego równania
23 lut 21:41
Adamm: w tym przypadku to 1 oraz 1
liczysz NWD po to by sprawdzić czy równanie da się rozwiązać
23 lut 21:42
KKrzysiek: "liczysz NWD po to by sprawdzić czy równanie da się rozwiązać"
Wiem o tym,
x'+y'=8 oraz NWD(x',y') = 1
1 dzieli 8, tak mi wyszło, więc istnieje rozwiązanie
"rozwiązania x', y' tego równania są rozwiązaniami 160x', 160y' tamtego równania"
Nie mam pojęcia jak to miałoby wyglądać. Nie miałem jeszcze równań diofantycznych na
ćwiczeniach, i być może mam jakieś luki w tym zakresie , nie widzę pewnych rzeczy, także
odłożę to na później.
23 lut 21:57
Adamm: liczysz NWD ze współczynników przy x oraz przy y
2x+3y=6
mając takie równanie liczysz NWD(2, 3) = 1
23 lut 21:59
KKrzysiek: Mam więc równanie 2x+3y=6, licze NWD(2,3)
3=2*1+1
2= 1*2+0
NWD(2,3)=1
Później algorytmem Euklidesa wyznaczam 1= NWD(2,3) = takie Za, Zb ∊ Z, że Za*a + Zb*b
Liczę xo i yo , następnie x i y.
To potrafię rozwiązać.
Nie wiem jak wyglądałoby rozwiązanie tego układu równań
{x+y=160
{NWD(x,y)=20
23 lut 22:03
KKrzysiek: Poprawka,
takie Za, Zb ∊ Z, że 1=NWD(a,b)= Za*a + Zb*b
23 lut 22:04
Adamm: po co chcesz rozwiązywać ten układ?
i nie musisz liczyć NWD(2, 3) algorytmem Euklidesa chyba każdy widzi że to są liczby pierwsze
a co dopiero względnie
23 lut 22:06
KKrzysiek: My się chyba nie rozumiemy. Oczywiście, że NWD liczb 2,3 nie muszę liczyć algorytmem Euklidesa,
bo są to małe liczby, ale to nie jest mój problem na teraz. Cały czas zmierzam ku odpowiedzi
na pytanie, jak obliczyć taki układ równań:
{x+y=160
{NWD(x,y)=20
Mam zestaw zadań, w którym w treści tego zadania jest napisane, aby wyznaczyć wszystkie
całkowite rozwiązania układu równań.
Napisałeś : "po co chcesz rozwiązywać ten układ?" <− czyli nie trzeba go rozwiązywać? Jest
jakaś zależność, która potrafi od razu wyznaczyć rozwiązanie dla tego zadania?
Pokazujesz mi zwykłe równanie diofantyczne 21:59, które potrafię rozwiązać, ale zadanie z
04:10, to nie jest jedno równanie diofantyczne, tylko układ równań, i przepraszam Cię bardzo,
nie obraź się, ale Twoje wskazówki mi nie pomagają. Może napisałbyś mi bardziej szczegółowo co
masz namyśli . Bardzo bym prosił
23 lut 22:13
Adamm: szczerze to przepraszam ale muszę iść spać, jutro wcześniej wstaję
więc ci nie pomogę
23 lut 22:24
chris: yo
23 lut 22:25
KKrzysiek: Dobrze, rozumiem, nie śpieszy się. Nie jest mi to potrzebne na 'już', zadania rozwiązuje, bo
chciałbym się tego nauczyć, być może przyda mi się to kiedyś na zajęciach.
23 lut 22:27
Pełcio: Na logikę szóstoklasisty

:
x+y= 160
x=20a
y=20b
a+b=8
NWD(a,b)=1, więc
a=7 i b=1
albo a=1 i b=7
x= 140
y= 20
lub
x= 20
y= 140
Ale ja się mogę nie znać.
24 lut 17:40
Kacper:
Liczby 100 i 60 też spełniają ten układ
24 lut 17:56
Pełcio: Racja, moje niedopatrzenie, NWD(3,5)=1 więc to jest również dobre rozwiązanie, innych już,nie
będzie:
x=100
y=60
lub
y=60
x=100
24 lut 20:58
Adam: −20, 180
−60, 220
−100, 260
−140, 300
−180, 340
−220, 380
i wiele więcej
24 lut 21:00
Mila:
x+y=160
x=t
y=160−t, t∊Z
24 lut 21:04
KKrzysiek: Dzięki!
25 lut 02:33
Mariusz:
Mila nie uwzględniłaś równania NWD(x,y)=20
25 lut 04:07