matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Adamm:
oblicz
2π
2
n−1
lim
n→
∞
cos(0)+cos(
)+cos(
*2π)+...+cos(
*2π)
n
n
n
2π
n−1
lim
n→
∞
sin(0)+sin(
)+...+sin(
*2π)
n
n
23 lut 02:43
Adamm:
nie obrażę się wcale za rozwiązanie geometryczne
23 lut 03:05
grzest:
Proponuję rozpatrzyć wyrażenie: ∑
k=0
n−1
e
2πi*k/n
, gdzie k=0,1, ... , n−1.
23 lut 11:32
g:
Liczby z
i
są równomiernie rozłożone na okregu, n=5.
k
k
∑z
i
= (∑cos(
2π)) + i*(∑sin(
2π)) = 0 (k=0,n−1)
n
n
23 lut 11:50