Punkty i prosta
5-latek:

mamy dwa punkty A i B ktore leza po tej samej stronie prostej l
Znalezc taki punkt X na prostej l aby suma odcinkow AX+BX byla najmniejsza
Wyznaczam punkt symetrycznyB
1 do B wzgledem prostej l
Punkt X bedzie lezal na przecieciu sie prostej l i AB
1
Teraz moje pytanie
Dlaczego tak ?
23 lut 00:06
Adamm: obierz dowolny inny punkt na tej prostej, załóżmy X'
teraz AX'+X'B
1>AB
1 z nierówności trójkąta
tak się składa że widziałem ten problem niedawno więc wiem o co w nim chodzi

to problem Herona
23 lut 00:31
Adamm: oczywiście AB1=AX+AB oraz AX'+X'B1=AX'+X'B
23 lut 00:33
Adamm: AB1=AX+XB oczywiście
23 lut 00:35
5-latek: Dziekuje

Wlasnie mialem rano tak zrobic (sobie rozrysowac
23 lut 00:38