logika
kuba: Sprawdzić, czy poniższe zdanie jest prawdziwe oraz podać jego zaprzeczenie
(∀x,y∈R sin(x + y) = sin x + sin y) ∨ (∃z∈C z2 = −4)
I jakby ktoś był w stanie rozwiązać i wytłumaczyć dokładniej o co chodzi z tym zaprzeczeniem
zdania jak to zrobić
.
.
22 lut 23:02
Adamm: zdanie jest prawdziwe ponieważ ∃z∊ℂz2=−4 zawsze jest prawdziwe
22 lut 23:08
Adamm: zaprzeczenie alternatywy: ¬(p ∨ q) ⇔ ¬p ⋀ ¬q
to jedno z prawd De Morgana
jeśli masz zaprzeczenie kwantyfikatora to zmieniasz z ∃ na ∀ lub odwrotnie i zaprzeczasz
zdanie w środku
22 lut 23:10
kuba: dzięki wielkie
22 lut 23:12
kuba: (∃x,y∈R ¬ sin(x + y) = sin x + sin y) ∨ (∀z∈C ¬ z2 = −4)
czyli to będzie zaprzeczenie tego zdania co podałem na początku?
22 lut 23:20
Adamm: tak
zaprzeczenie równości a=b to oczywiście a≠b
22 lut 23:23
troll: Fałsz nie istnieje, bo skoro prawda, to grube 1, przeto nieprawda, to grube 0. Era prawd da
wielkie wyniki. Chyba pojadę do Chin. Mam piękne zaproszenie.
23 lut 00:29