Dzielniki (zadanie z konkursu)
Kaja: W 2017 r . roku IV LO im. Tadeusza Koścuszki będzie obchodziło pewną rocznicę powstania.
Rocznica ta wyraża się liczbą trzycyfrową, której wszystkie dzielniki większe od 1 są
podzielne przez 5. Liczba wszystkich dzielników jest liczbą parzystą. Która to będzie
rocznica? Podaj wszystkie dzielniki tej liczby. Chodzi mi o taki porządny zapis rozwiązania
tego zadania.
22 lut 22:50
Mila:
125=53
Liczba 125 ma 4 dzielniki. Wszystkie dzielniki większe od 1 są podzielne przez 5.
D125={1,5,25,125}
Liczba 625=54 ma 5 dzielników − nie spełnia warunków zadania.
22 lut 22:57
Adamm: skoro każdy dzielnik oprócz 1 jest podzielny przez 5 to liczba musi być potęgą 5
ponieważ jest to liczba 3−cyfrowa to musi być to 125 lub 625
skoro liczba dzielników jest parzysta to musi to być 125
22 lut 22:59