trapez
Grześ: Dany jest trapez prostokątny opisany na okręgu o promieniu 2
Wiedząc ,że różnica długości podstaw trapezu jest równa 3
Oblicz sumę wszystkich odległości środka tego okręgu od wierzchołków trapezu.
22 lut 22:45
Janek191:

Mamy
4
2 + ( y − x)
2 = (x + y)
2
16 + y
2 −2 x y + x
2 = x
2 + 2 x y + y
2
16 − 4 x y = 0
x y = 4
y = x + 3
x*( x + 3) = 4
x
2 + 3 x − 4 = 0
( x + 4)*( x − 1) = 0
x = 1
====
y = 4
=====
więc
I A O I = I D O I = 2
√2
I CO I
2 = 2
2 + 1
2 = 5
I CO I =
√5
I B O I
2 = 2
2 + 4
2 = 4 + 16 = 20
I B O I = 2
√5
d = 2*2
√2 + 3
√5 = 4
√2 + 3
√5
=================================
23 lut 01:09
Eta:

|AS|=|DS|=2
√2
W trójkącie BSC :
r
2=(b−2)(b+1) , b >2 ⇒ ...... b=3
z tw. Pitagorasa w Δ SCE i SBE oblicz |SC| =....... =
√5 i |SB|=... = 2
√5
Odp: 4
√2+3
√5
23 lut 01:15
Eta:
Zapomniałam podkreślić
====================================
23 lut 01:17
Eta:

Umysł wypoczęty

⇒ najprostsze rozwiązanie
w ΔCEB c=
√42+32=5
z warunku wpisania okręgu w trapez
a+b=h+c ⇒ a+b=9 i a−b=3 ⇒
a=6, b=3
to |SB|=
√22+42=
√20=2
√5 i |SC|=
√22+12=
√5
oraz |SA|=SD|=2
√2
Odp: 4
√2+3
√5
===============================
23 lut 12:11