x2 | ||
f(x)= | ||
x+|7−2x |
x2 | ||
f(x)= | ,x<72 | |
−x+7 |
x2 | ||
,x≥72 | ||
3x−7 |
(2x)(−x+7)−(x2)(−1) | ||
f'(x)= | , x<72 | |
(−x+7)2 |
−2x2+14x+x2 | ||
f'(x)= | ||
(−x+7)2 |
−x2+14x | ||
f'(x)= | ||
(−x+7)2 |
7 | 7 | |||
f'(x)<0 x∊ (−∞,−14)∪(0, | ) f↘ x∊ (−∞,−14> ∪ <0, | > | ||
2 | 2 |
02 | ||
f(0)= | =0 | |
−0+7 |
142 | 196 | |||
f(14)= | = | =−28 | ||
−14+7 | −7 |
x2 | ||
f(x)= | ,x≥72 | |
3x−7 |
(2x)(3x−7)−(x2)(3) | ||
f'(x)= | ||
(3x−7)2 |
6x2−14x−3x2 | ||
f(x)= | ||
(3x−7)2 |
3x2−14x | ||
f(x)= | ||
(3x−7)2 |
14 | ||
x= | ||
3 |
7 | 7 | 14 | 14 | |||||
f'(x)<0 x∊(0, | )∪( | , | f↘ x∊<0, | > | ||||
2 | 2 | 3 | 3 |
7 | 14 | 14 | 14 | |||||
f'(x)>0 x∊(−∞,0)∪( | , | ∪( | ,+∞) f↗ (−∞,0>∪< | ,+∞) | ||||
2 | 3 | 3 | 3 |
142 | 196 | 28 | ||||
f(14)= | = | = | ||||
3*14−7 | 35 | 5 |
7 | 7 | 14 | 28 | |||||
odp:fmin(0)=0,fmax( | )= | ,fmin( | )= | |||||
2 | 2 | 3 | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |