Funkcja
Dominika: f(x)=2x2 + ln(2x+1)
Należy sprawdzić przedziały monotoniczności i wypukłość i wkleslosc. I pochodna pierwszego
rzędu i drugiego przy przyrównaniu do zera wychodzą przy delcie ujemnej , ze są nad osia, czy
to oznacza, ze F jest tylko rosnąca i tylko wypukła?
22 lut 20:55
Dominika: Proszę o oc
22 lut 21:01
Dominika: Pomoc
22 lut 21:01
Adamm: funkcja jest ściśle rosnąca ale
punkt przegięcia to x=0
22 lut 21:04
Dominika: Dlaczego ?
22 lut 21:28
Dominika: Przecież 0, nie zawiera sie w dziedzinie funkcji
22 lut 21:28
Adamm: 0 zawiera się w dziedzinie funkcji
dziedzina to zbiór x większych od −1/2
22 lut 21:39
Dominika: Dobrze, a czemu 0 jest punktem przegięcia?
22 lut 21:40
Adamm: dlatego że druga pochodna funkcji zmienia znak dla x=0
22 lut 21:42
Dominika: To liczę jeszcze raz 😁
22 lut 22:39
Dominika: Dzięki, pomyliłam sie w obliczeniach
22 lut 22:47