Zadania matematyka
Mariusz: 1. Wykonano 2 rzuty kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w drugim rzucie wypadła dwójka,
jeśli suma otrzymanych oczek jest równa 6
2. W urnie, w której jest 1 kula czarna i pewna liczba kul białych, losujemy 2 kule bez
zwracania. Ile jest kul białych, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest
równe 2/3. Sporządź drzewko do tego doświadczenia.
3. Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16) losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo:
a) wylosowania liczby podzielnej przez 3,
b) wylosowania liczby mniejszej od 11,
4. Z urny w której jest 8 kul białych i 10 kul czarnych losujemy jednocześnie 4 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul będą 2 kule białe i 2 czarne.
Prosiłbym o rozwiązanie, wytłumaczenie
22 lut 20:15
Adamm: 1. jest równa 6 dla 1+5, 2+4, 3+3, 4+2, 5+1
22 lut 20:30
Mila:
1)
A− w drugim rzucie wypadły 2 oczka
B− suma oczek jest równa 6
B={(1,5),(5,1), (2,4),(4,2),(3,3)}
|B|=5
|A∩B|=1
2)
22 lut 21:31
Mila:

1C,nB − n+1 kul
Losujemy dwie kule.
| | n | | n−1 | | n−1 | |
P(BB)= |
| * |
| = |
| |
| | n+1 | | n | | n+1 | |
3*(n−1)=2*(n+1)
3n−3=2n+2
n=5
22 lut 21:40
Mila:
3) powinieneś zrobić sam.
4)
8B,10C
losujemy 4 kule jednocześnie
| | | | 18! | | 15*16*17*18 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =12*15*17 |
| | | 4!*14! | | 2*3*4 | |
A − wylosowano dwie kule białe i 2 kule czarne
22 lut 21:57
Mila:
Ostatnia linijka 21:57 błędnie zapisana .
| | 1 | | 1 | |
|A|= |
| *8*7* |
| *10*9=4*7*5*9 |
| | 2 | | 2 | |
| | 4*7*5*9 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 12*15*17 | | 17 | |
22 lut 22:50