pochodna w zadaniu z treścią
hmmm: W zabytkowym budynku mamy zaprojektowac okno w kształcie prostokąta zakończonego u góry ´
trójkątem równobocznym. Wymagania budowlane stawiaj ˛a warunek, aby powierzchnia okna wynosiła
2m2. Rama takiego zabytkowego okna jest bardzo kosztowna. Jakie powinny byc wymiary, aby
zminimali− ´
zowac koszty?
Mógłby ktoś pomóc w zadaniu bo mi nie wychodzi. wiem co mam zrobić ale motam się w tych
obliczeniach
22 lut 19:11
Jerzy:
Od czego zacząłeś ?
22 lut 19:13
===:
| | 8−a2√3 | |
4ab+a2√3=8 ⇒ b= |
| |
| | 4a | |
L=4a+2b
| | 8−a2√3 | | 4 | | 1 | |
L=4a+ |
| =4a+ |
| − |
| a√3 |
| | 2a | | a | | 2 | |
| | 4 | | √3 | |
L'=4− |
| − |
| itd  |
| | a2 | | 2 | |
22 lut 19:30
hmmm: Obw=2y+3x
2=xy+(x2√3)/4 →Pole
y=8−(x2√3)/4x
i wstawiamy do Obw.
Obw= [8−(x2√3)]/2x + 3x
po uproszczeniu wyszło
Obw= (8−3x+6x2)/2x
i licze pochodną po skróceniu wyszło mi:
obw'=3x2−4
0=3x2−4
i obliczam x i y dalej i jest, pytanie gdzie jest błąd?
22 lut 19:32