matematykaszkolna.pl
Udowodnij, że proste są prostopadłe. Robert: W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AA1 i BB1. Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Udowodnij, że proste zwierające odcinki OC i A1B1 są prostopadłe. Nie mam pojęcia jak to zrobić
22 lut 18:48
Rafal: Wskazówki: (1) na czworokącie ABA1B1 da się opisać okrąg (2) punkt O leży wewnątrz trójkąta ABC (3) kąt BOC jest dwukrotnie większy od kąta BAC (tw. o kącie wpisanym i środkowym) (4) trójkąt BOC jest równoramienny Niech X będzie punktem wspólnym OC i A1B1. Niech α oznacza miarę kąta BAC. Spróbuj uzależnić miary kątów trójkąta A1XC od α.
22 lut 19:33
Robert: Rozrysowałem sobie to wszystko, ale dalej nie mogę do tego dojść. Czy mogę prosić o dalszą pomoc? Mam też pytanie do wskazówki nr 1. Skąd wiemy, że na czworokącie ABA1B1 da się opisać okrąg?
23 lut 15:46
Robert: rysunek
23 lut 15:57
Rafal: rysunek(1) Kąty AB1X i BA1X mają tę samą miarę (90 stopni), więc kąty B1AX i A1BX też są
 BX AX 
równe, a z tych równości ΔAXB1∼ΔBXA1. Z powyższego podobieństwa

=

, a
 A1X B1X 
to wystarcza, by ΔBAX∼ΔA1B1X na mocy cechy bok−kąt−bok. Sumując kąty wewnętrzne przy przeciwległych wierzchołkach, dostajemy, że na czworokącie ABA1B1 można opisać okrąg.
23 lut 17:28
Rafal: Aha, ten X z drugiego postu to nie ten sam X z pierwszego ∡BOC=2α (tw. o kącie wpisanym i środkowym)
 180−2α 
BO=CO ⇒ ∡OCB=

=90−α (*)
 2 
∡B1A1X=90−∡B1A1A=90−∡B1BA=α (**) Łącząc zależności (*) i (**), otrzymujemy tezę.
23 lut 17:35
Rafal: Ehh, znowu błąd. W zależności (**): ∡B1A1C=90−∡B1A1A=...
23 lut 17:39
Robert: Dziękuję bardzo za pomoc, już rozumiem emotka Mam tylko jeszcze jedno, głupie pytanie. 90−∡B1A1A=α Skąd wiemy, że tyle wychodzi?
24 lut 18:44
Robert: Już widzę, jeszcze raz dziękuję emotka
24 lut 20:09
Rafal: rysunekUdowodniliśmy, że kąty B1A1A i B1BA mają tę samą miarę, a trójkąt B1BA jest prostokątny i jest w nim kąt o mierze α, więc.... Równość miar powyższych kątów można też pokazać, korzystając z równości kątów wpisanych w okrąg opartych na tym samym łuku, stąd moja pierwsza wskazówka, że na czworokącie ABA1B1 można opisać okrąg, co uzasadniliśmy. Właściwie chodziło mi o skorzystanie z faktu (który warto znać, bo jest przydatny w wielu zadaniach), że jeśli punkty P i Q leżą po tej samej stronie prostej XY oraz kąty XPY i XQY są równe, to punkty X, Y, P i Q leżą na jednym okręgu, co można pokazać w analogiczny sposób jak wyżej. W naszym przypadku X=A, Y=B, P=A1 i Q=B1 oraz ∡AA1B=∡AB1B, więc po skorzystaniu z przytoczonego twierdzenia natychmiast dostajemy, że przez punkty A, B, A1, B1 można poprowadzić okrąg. Teraz uruchamiamy twierdzenie o kątach wpisanych i otrzymujemy te same równości kątów, co wyżej. emotka
24 lut 20:13