ekstrema funkcji
Scoiatel: Funkcja f określona wzorem f(x)=−2x3+15x2
a)Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f
b)który wyraz ciągu an o wyrazie ogolnym an=−2n3+15n2 jest największy
pomoze ktoś
zrobiłem to tak
a)f ' (x)=−6x2+30x
0=−6x(x−5)
x=0 v x=5
fmin=f(0)=0
fmax=f(5)=125
co robie źle?
22 lut 18:35
Jerzy:
Na razie jest dobrze.
22 lut 18:37
Scoiatel: czyli znowu zla odpowiedź dużo błędów ma ta książka
| | 7 | | 3 | |
pisze że fmax=f( |
| )=85 |
| |
| | 2 | | 4 | |
22 lut 18:43
Scoiatel: wytłumaczy ktoś podpunkt b) bo jestem za głupi
22 lut 18:50
Jerzy:
Popatrz dokładni nafunkcję f(x) i ciąg an
22 lut 18:52
Scoiatel: czyli f(5)=f
max=125
22 lut 18:53
Jerzy:
Tak, dla n = 5, czyli piąty wyraz jest największy.
22 lut 18:55
Scoiatel: dla n=5 ciąg an o wyrazie ogólnym an=−2n3+15n2 ma ma wartość największą
22 lut 18:55
Scoiatel: dziękuję
22 lut 18:55
Jerzy:
Wyraz msa wartość największą, nie ciąg.
22 lut 18:56