rownania logarytmiczne
qeeq: log1/2(log2(log4|x|))=0
22 lut 18:24
Adamm: log1/2(log2(log4|x|))=0
log2(log4|x|)=1
log4|x|=2
|x|=16
x=16 lub x=−16
podstawiamy, sprawdzamy, ok
22 lut 18:25
qeeq: dziękuje
22 lut 18:28
qeeq: a log4(1+log(1+logx))=1/2 robie tak ale gdzies blad jest
2=1+log(1+logx)
1=log(1+logx)
10=1+logx
logx=9
i tu powinno być 109=x a w odp jest x=−3 v x=3
22 lut 19:03
Jerzy:
Masz złą odpowiedź.
22 lut 19:07
qeeq: znaczy mnie wychodzi 109 a powinno wyjsc −3 i 3
22 lut 19:11
Jerzy:
Tymasz dobry wynik.
22 lut 19:12
qeeq: i jeszcze jak rozwiązać taki przykład
podaj wykorzystane wlasnosci logarytmu
log2x + log2(x−3)
bo robie tak
x>1 v x=3
22=x ⇒x=4
22= (x−3) ⇒4=x−3 ⇒ x=7 ale to tez raczej ni jest dobrze, bo w odp jest x=4
22 lut 19:12
Jerzy:
Złe założenia.
22 lut 19:15
qeeq: x>1 v x>4
takie założenia, ale jak to obliczyć
22 lut 19:17
olekturbo: nadal źle. jak może być x > 4 skoro odp = 4
22 lut 19:20
qeeq: tak do tego doszedłem
log2x+log2(x−3)=2
x>1 v (x−3)>1 ⇒x>4 nie robi się taak?
22 lut 19:22
olekturbo: x>0
x>3
22 lut 19:25
qeeq: a jak to rozwiązywać?
22 lut 19:31
olekturbo: log2(x(x−3)) = log24
x(x−3) = 4
22 lut 19:33
qeeq: dziękuje
22 lut 19:36