asd
olekturbo: Czy elementem odwrotnym do 7 w Z12 jest 7?
22 lut 18:12
KKrzysiek: Nie, elementem odwrotnym jest 2.
22 lut 18:18
KKrzysiek: A mogę się spytać, co się stało, że nagle na forum wszyscy liczą ciała

?
22 lut 18:19
KKrzysiek: Dobra, zgadza się! W złym ciele liczyłem.
22 lut 18:21
KKrzysiek: A wiesz jak to sprawdzić?
7*7 = (49)12 = 1, i jeśli dostajesz 1 , to znalazłeś liczbę odwrotną do danej liczby w tym
ciele.
22 lut 18:22
olekturbo: tak, wiem, chciałem się upewnić
najpierw sprawdzam NWD(7,12) = 1, a teraz akurat łatwo się dało zgadnąć, ale dla większych
liczb używam Euklidesa
mi się np na studiach zaczęła Dyskretna II, może innym też
22 lut 18:24
KKrzysiek: Robie akurat podobnie, wpierw sprawdzam
1*7= 7 (mod 12)
itd...
Dla większych liczb tylko Euklidesem.
Masz może jakiś zbiór zadań ze zespolonych (postaci tryg) i z grup, pierścieni, ciał?
22 lut 18:27
22 lut 18:30
KKrzysiek: Dzięki

, bo ja również to przerabiam
22 lut 18:31
olekturbo:
22 lut 18:32