Dla jakiej wartosci x, log2x jest liczba dodatnia, a dla jakich ujemna?
Paula: Dla jakiej wartosci x, log
2x jest liczba dodatnia, a dla jakich ujemna?
Moze mi to ktos sprobowac wytlumaczyc?
22 lut 17:35
Jerzy:
Popatrz na wykres.
22 lut 17:55
Paula: Jaki wykres? Nie bralam zadnych wykresow z tego jeszcze ..
22 lut 17:57
Jerzy:
Ujemne dla 0 < x < 1
Dodatnie dla x > 1
22 lut 18:00
Paula: Ale dlaczego tak jest?
22 lut 18:02
Eta:
22 lut 18:05
Eta:
x>0
| | 1 | | 1 | |
log2 |
| = −1 log2 |
| =−2 |
| | 2 | | 4 | |
zatem gdy x∊(0,1) −−− jest ułamkiem dodatnim to log
2x <0
log
22=1 log
24=2 log
28= 3 .... zaś log
21=0 −−( nie jest ani dodatnie ani ujemne)
zatem gdy x>1 log
2x>0
22 lut 18:09