Oblicz, trygonometria
Dorissss: Oblicz.
cos11/9π−cos7/9π
sin5/12π−sin13/12π
Korzystam ze wzorow sumy i roznicy ale wyniki nie chca mi wyjsc, pomoze ktos?
22 lut 16:54
Eta:
1/
| | 11 | | 2 | | 2 | |
cos |
| π= cos(π+ |
| π)= −cos |
| π |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 7 | | 2 | | 2 | |
cos |
| π= cos(π− |
| π)= −cos |
| π |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
...... =
2/ podobnie
22 lut 18:48
BUKU: sin5/12π−sin13/12π+=
21 lut 23:19
chichi:
Mogłeś dodać jutro, w rocznicę
21 lut 23:42
janek191:
| | 90o | | 60o | |
= sin 75o − ( − sin 15o) = sin 75o + sin 15o = 2 sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
22 lut 00:16
mat:
Dzisiaj jest "magiczna" data czytaj wspak
22.02. 2022
22 lut 01:27
chichi:
No tak, dziś wszyscy pesele nowonarodzonych Polaków będą zaczynac się na 222222
22 lut 01:37
janek191:
Raczej tak : 220222
22 lut 14:28
22 lut 14:43
chichi:
Czy wiesz jak powstają nowe pesele?
22 lut 14:45
chichi:
"PESEL po 2000 roku powstaje poprzez dodanie liczby 20 do liczby oznaczającej miesiąc
urodzenia. Jeżeli więc dziecko urodziło się np. 12 listopada 2019 roku, to pierwsze 6 cyfr
numeru PESEL będzie wyglądało tak: 193112, gdzie 19 to końcówka roku 2019, 31 to oznaczenie
listopada (11 miesiąc) plus liczba "20", a 12 to dzień 12 miesiąca. "
22 lut 14:47
ite:
janek191 dla osób urodzonych przed 1900 i po 1999 są inne zasady,
do pierwszej cyfry miesiąca dodawane było 8 (urodzeni przed 1900) i 2 (urodzeni po 2000)
22 lut 14:47