pochodbna
geo ana: Proszę o sprawdzenie:
wyznacz największą liczbę naturalną n dla której pochodna funkcji f(x)=4x3−39x2 spełnia
warunek f '(n)<0. zakouj cyfry setek,dziesiatek i jednosci n3
f(x)=4x3−39x2
f’(x)=12x2−78x
12x2−78x<0
12x(x−6)<0
x=0 x=6
xE(0,6)
n3=125
22 lut 16:25
Adamm: źle jest
12x2−78x<0
rozwiąż tą nierówność jeszcze raz
22 lut 16:31
===:
a od kiedy to 6*12 to 78
22 lut 16:33
geo ana: f(x)=4x3−39x2
f’(x)=12x2−78x
12x2−78x<0
6x(2x−13)<0
x=0 x=13/2=6 i 1/2
xE(0,6 1/2)
n=6?
n3=63=216
22 lut 16:37
geo ana: ?
22 lut 16:37
Adamm: tak
22 lut 16:40
geo ana: Dzięki kolego .
22 lut 16:41