matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że liczba M jest wymierna
Cezary:
Co robię źle
3
−1
M =
* (
√
3
−
√
12
)
2
=
3
√
9
* 3
4/3
3
−1
* (3 − 2
√
36
+ 12) =
9
1/3
* 3
4/3
3
−1
3
−1
* (3−12+12) =
* 3 = 3
−1−2
* 3 =
3
2/3
* 3
4/3
3
6/3
3
−3
*3 = −27 * 3 = −81
22 lut 13:49
Jerzy:
Nic.
22 lut 13:50
Jerzy:
1
A nie ... jest bład: 3
−3
*3 = 3
−2
=
9
22 lut 13:52