pochodna
pomocy: oblicz pochodna
p3*e(p/4)=
e jest do potegi (p/4)
22 lut 11:53
Jerzy:
| | 1 | |
f'(p) = 3p2*ep/4 + |
| p3ep/4 |
| | 4 | |
22 lut 11:57
pomocy: skad ta 1/4
22 lut 12:02
22 lut 12:03
pomocy: a okej
22 lut 12:04
pomocy: ale to p/4 to jest w potedze a jak liczysz pochodna to dajesz ja przed i obnizasz o 1 stopien
potege a tam nic nie zmieniłęs
22 lut 12:17
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
f(p) = |
| p , to funkcja liniowa i jej pochodna to |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
[ep/4]' = ep/4* |
| .... jako pochodna funkcji złozonej. |
| | 4 | |
22 lut 12:19
pomocy: chodzi mi o to po + działania ze przy e nie zmieniłęs potegi
22 lut 12:20
Jerzy:
(ex)' = ex
22 lut 12:20
pomocy: a dobra widze wzór na to przejscie
22 lut 12:21
Jerzy:
[ef(x)]' = ef(x)*f'(x)
22 lut 12:22
pomocy: czyli wyni bd taki
(3p2+14 p3)*e p4
22 lut 12:27
pomocy: ?
22 lut 12:28
22 lut 12:30
Jerzy:
I teraz łatwo policzyć miejsca zerowe .
22 lut 12:31
pomocy: spoko tu nie licze miejsc zerowych bo mam liczbe pod p podstawic
22 lut 12:54