Logarytmy
Cezary: Wykaż, że liczba 3log2 − 2log4 jest ujemna.
Zrobiłem tak log 2
3 − log 4
2 = log 8 − log 16
ale nie wiem co dalej
22 lut 11:37
Jerzy:
| | 16 | |
= log |
| .... i wnioski. |
| | 8 | |
22 lut 11:39
22 lut 11:41
Cezary: | | 16 | | 8 | |
nie za bardzo rozumiem dlaczego log |
| a nie log |
| |
| | 8 | | 16 | |
22 lut 11:43
Cezary: OK dzięki 5 latku
22 lut 11:43
Cezary: Tylko dalej nie wiem dlaczego wychodzi w odpowiedzi że:
"Liczba ta jest równa −log2"
22 lut 11:44
Jerzy:
Moja pomyłka
22 lut 11:44
5-latek: Jerzy siie po prostu pomylil
22 lut 11:44
22 lut 11:45
Cezary: Dzięki wielkie
22 lut 11:47
5-latek: log2≈0,301 wiec −log2≈−0,301
22 lut 12:02
Jerzy:
Wystarczy stwierdzenie: log2 > 0.
22 lut 12:03
Jerzy:
Można było też tak: = 3log2 − 4log2 = log2(3 − 4) = − log2
22 lut 12:07
5-latek: Ale warto znac kilka wartosci na pamiec np log3≈0,448
log7≈0,845
log10=1
bo wtedy mozesz obliczyc inne wartosci np
log6= log(2*3)= log2+log3= 0,301+0,478= .... itd
22 lut 12:07
Jerzy:
Nie podzielam tego zdania

( oprócz: log10 = 1)
22 lut 12:08
5-latek: Jerzy
Bo teraz malo (prawie wcale sie tego nie uzywa
Dawniej gdy liczylem z twierdzenia tangensow i wyszla np obletosc bryly do to byly potrzebne
logarytmy
bo ta postac np objetosci doprowadzalo suie do postaci logarytmicznej i sie z tablic liczylo
dokladnie
Pewnie pamietasz kologarytmy
22 lut 12:13
Jerzy:
Nie bardzo ... moim zdaniem jeśli w zadaniu ze stereometri wychodzi objętość np. 16πlog325,
to taka odpowiedź wystarczy. W zadaniu chodziło o policzenie objętości,
a nie wykazaniem sie wiedzy o logarytmach.
22 lut 12:15
5-latek: No to jako ciekawostke napiszse
po zlogarytmowaniu
log181= 2,2577
colg300= 3,5229 log300= 2 4771
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
logcosα= 1,7806
1,7795−−−53
o}
7' }−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
α≈52
o53'
22 lut 12:27
Jerzy:
Nigdy czegoś takiego nie robiłem
22 lut 12:29
'Leszek: Kiedys ,bardzo dawno temu uczono na politechnikach stosowania suwakow
logarytmicznych , dzisiaj to juz historia !
22 lut 12:30
5-latek: Mam stare tablice logarytmow Kranza (1951r
22 lut 12:31
Jerzy:
Liczyłem kiedyś na suwaku logarytmicznym.
22 lut 12:32
5-latek: Jeszcze w latach 70 Leszku
Mam 26cm suwak w domu
22 lut 12:32
Jerzy:
Ja miałem też suwak przypominający stoper, z okragłą tarczą i pokrętłem jak przy zegarku
22 lut 12:34