Przekształcanie funkcji logarytmicznych.
Harel: Nie wiem jak narysować funkcję z dwóch zadań.
| | 1 | |
1. Punk A=( |
| , −3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji |
| | 8 | |
| | 1 | |
g(x)=( |
| )|f(x)|. Doszedłem do tego, że f(x)=log2 x, ale nie wiem jak narysować g(x). |
| | 2 | |
| | 1 | |
2. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = log2 |
| * log(x2) (x+2) i podaj jej zbiór |
| | x2 | |
wartości. Wyznaczyłem dziedzinę x ∊ (−2, +
∞)/{−1, 0, 1} oraz f(x)= −log
2 (x+2), ale tutaj też
mam problem z narysowaniem.
22 lut 11:07
5-latek: Skoro taki wzor funkcjii wyszsdla to rysujesz y= log2(x+2) i odbijasz symetrycznie wzgdem osi
OX
f(x)= −f(x) odbicie symetryczne wzgledem osi OX
22 lut 11:30
Jerzy:
g(x) = 2−Ilog2x| ... a teraz potrafisz ?
22 lut 11:36
Harel: No dobrze. Zrobiłem to. Miałem pewne wątpliwości, bo próbując sprawdzić wykres z wolframalpha
coś innego wychodziło. A co z zadaniem pierwszym?
22 lut 11:40
Jerzy:
To jest właśnie zadanie 1.
22 lut 11:41
Harel: Już chyba wiem, jak to zrobić. Dam niedługo znać.
22 lut 11:43
Harel: Zrobiłem. Dziękuję bardzo za pomoc. Ten post powyżej z zapytaniem napisałem jeszcze przed tym,
jak wyświetlił mi się post Jerzego.
22 lut 11:50